Overspisning – BED

Det anslås at et sted mellem 40.000-50.000 mennesker i Danmark lider af BED og er dermed den mest hyppige spiseforstyrrelse sammenlignet med anoreksi og bulimi.

 

Er du i tvivl om, om du kan være én af dem? Overspisning findes i flere forskellige grader og jeg hjælper dig gerne med at finde den rette hjælp.

 

Overspisning – BED

I dag omtales spiseforstyrrelsen ofte som overspisning, men der er egentlig tale om tvansoverspisning, da overspisningsepisoderne ikke opleves som frivillige.

I mange år har fokus på spiseforstyrrelser ligget i arbejdet med Anoreksi og Bulimi. Men de senere år er der heldigvis kommet meget mere fokus på spiseforstyrrelsen Tvangsoverspisning, også kendt som Binge Eating Disorder (BED). En spiseforstyrrelse, som rammer mange mennesker, der i gennem en årrække har kæmpet med vægten – typisk med forløb, hvor man taber sig en del, men derefter tager det hele på igen (og sikkert også lidt til). Hermed opstår den meget omtalte elevatorvægt eller yoyo-vægt, som det også kaldes og det er en virkelig kedelig spiral at ende i, som kan føles som umulig at komme ud af.

Størstedelen af de mennesker, der lider af BED oplever at spiseforstyrrelsen starter i de sene teenageår / start tyverne, men ofte har der været fokus på vægt og slankekure siden barndommen, inden overspisningsepisoderne starter.

Der er stor forskel på hvilken grad af overspisninger folk lever med. Nogle lever med få ugentlige overspisninger, hvor andre oplever overspisningsepisoder dagligt.

Er du i tvivl om, om du har en spiseforstyrrelse, er der god hjælp at hente hos Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade. Der er rigtig meget god information til både personer der kæmper med en spiseforstyrrelse og de pårørende. Du kan læse meget mere om overspisning – B.E.D samt andre spiseforstyrrelser her.

Hvad er kendetegn for overspisning?

Et af kendetegnene for overspisning er følelsen af kontroltab. Mængden af mad der indtages vurderes til at være ualmindelig stor og indtages indenfor en kort tidsperiode, uden at man føler egentlig sult. Og skulle mæthedsfølelsen opstå under måltidet ignoreres denne følelse ofte selvom kvalmen er begyndt at trænge sig på. Man udvikler en evne til at ignorere kroppens signaler og mange beskriver følelsen som en trance de ikke kan komme ud af.

Andre kendetegn kan være et kaotisk følelsesliv, hvor de der kæmper med overspisninger bruger maden til at dulme negative følelser og følelsen af at være forkert, unormal og mindre værd, fordi de ikke kan kontrollere deres madindtag og vægt.

Hvem får diagnosen BED?

For at blive diagnosticeret med BED skal man have minimum én overspisning om ugen i en periode på minimum 3 måneder. Og det er altså hver uge i de 3 måneder.

Andre opfatter dog også, at de har et problem med overspisning, selv om episoderne ikke er så hyppige. Og det kan også være et stort problem og udvikle sig til overvægt. Det er det jeg i mit arbejde kendetegner som et forstyrret spisemønster.

Er du diagnosticeret med BED og har du overspisningsepisoder oftere end en gang om ugen, vil jeg anbefale at du søger behandling hos en psykolog med erfaring med spiseforstyrrelser.

At arbejde med forstyrret spisemønster

Føler du, at du har problemer i forhold til overspisninger, men ikke i så høj grad at det sker flere gange om ugen, så kan jeg hjælpe dig med at finde madro!

Jeg kan hjælpe dig med værktøjer til at finde årsagen til dit forstyrrede spisemønster og sammen finder vi frem til, hvordan du kan skabe balance i dit liv og slippe af med dine overspisninger.

Du vil blive i stand til at spise varieret og lære at lytte til din krops signaler i forhold til sult og mæthed og du vil lære at alt mad kan indgå i den daglige kost. Der findes ikke sund og usund mad!

Ved at give slip på sort/hvid tankegangen og ved at lære, hvad kroppens signaler prøver at fortælle dig, vil du kunne finde ud af at leve uden madstress.

Det er ikke noget du lærer på en uge! Det vil kræve, at du giver dig selv tid til at være nysgerrig på dine reaktioner, at du lytter til dine behov, at du ikke giver op, hvis du “falder i”, men i stedet nysgerrigt stiller spørgsmål til dig selv om, hvad det egentlig var der skete i situationen.

Det handler om, at du skal finde ud af, hvilke vaner du gennem årene har tilegnet dig, som desværre “spænder ben” for dit ønske om vægttab. De vaner skal erstattes af andre positive vaner, naturligvis i et tempo som passer dig.

Vil du en gang for alle klippe snoren, der holder dig fast i diætkulturen over og have min hjælp til at leve et liv uden forbud og uholdbare restriktioner, så send mig en email på helene@vanerforlivet.dk eller ring til mig på tlf: 29918070 og lad os tage en snak omkring, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Helene Birk, Certificeret Vane- og Overspisningscoach