Aldersbestemt BMI – hvad er normal BMI for ældre? (Og kan vi overhovedet bruge BMI til noget?)

Aldersbestemt BMI – hvad er normal BMI for ældre? (Og kan vi overhovedet bruge BMI til noget?)

Hos Body for Life bliver vi tit spurgt af deltagere på vores seniorhold: hvad en en normal BMI for ældre over 65? Og hvad skal min BMI ligge på som en ældre mand eller kvinde? Læs med herunder og bliv klogere på, hvad BMI kan bruges til – og hvilke begrænsninger BMI har. Særligt for ældre over 65 år.

BMI er en forkortelse for Body Mass Index og er en simpel målestok, der bruges til at vurdere, om en persons vægt er inden for normalområdet. Men selvom BMI kan give en hurtig indikation af, om man er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig, så har metoden sine begrænsninger. 

BMI tager ikke hensyn til forskelle mellem køn, kropssammensætning eller muskler versus fedt. Dette er særligt vigtigt at have i mente for ældre mennesker, da den vigtigste sundhedsmarkør ikke kun er vægt, men i højere grad handler om muskelmasse og kondition. Faktisk kan et lavt BMI for ældre være forbundet med risiko. 

Hvad er et normalt BMI for ældre på +65 år?

For yngre voksne defineres et normalt BMI typisk som 18,5-25. Ligger dit BMI lavere, er du undervægtig, ligger det over, er du overvægtig. Men for ældre ser billedet lidt anderledes ud. Forskning tyder på, at et lidt højere BMI kan være fordelagtigt for ældre, og at det optimale BMI for personer over 65 ofte ligger mellem 24-29.

Grunden til dette er, at en smule ekstra fedt kan beskytte mod sygdomme og utilsigtet vægttab, hvilket kan have alvorlige konsekvenser i alderdommen. Samtidig er det vigtigere at bevare muskelmasse end at fokusere for meget på vægten i sig selv.

Normal BMI for ældre kvinder

Kvinder mister naturligt muskelmasse med alderen, og samtidig betyder overgangsalderen ofte, at stofskiftet sænkes og kroppen lagrer fedt på en anden måde end tidligere. For ældre kvinder er et BMI mellem 24 og 29 oftest et fornuftigt niveau at ligge på. 

Men BMI for ældre kvinder er slet ikke den vigtigste målestok – det er meget vigtigere at fokusere på styrketræning og en aktiv livsstil for at bevare styrke og mobilitet. 

Normal BMI for ældre mænd

Mænd har generelt en højere muskelmasse end kvinder, men også de oplever aldersbetinget muskeltab. Også for ældre mænd er et BMI mellem 24 og 29 passende, særligt hvis muskelmassen bevares gennem styrketræning og en sund livsstil.

Hvordan beregner man BMI med hensyn til alder og køn?

Den klassiske BMI-formel er:

BMI = vægt (kg) / højde (m) x højde (m)

Men denne formel tager ikke hensyn til aldersrelaterede forandringer i kropssammensætningen. For ældre kan et BMI lidt over standard anbefalingerne være sundere end et lavt BMI. 

Bruger du en online beregner af BMI, vil den fortælle dig, at du er overvægtig og bør tabe dig, hvis du har et BMI over 25. Men det gør sig altså ikke nødvendigvis gældende, hvis du er ældre over 60 år. 

Her er det vigtigere at kigge på din generelle sundhed, energiniveau og muskelmasse frem for kun tallet på vægten.

Hvad hvis mit BMI siger, at jeg er overvægtig?

Hvis dit BMI er højere end 25, betyder det ikke nødvendigvis, at du er usund. BMI skelner ikke mellem fedt og muskler, så hvis du er aktiv og har en god muskelmasse, kan du sagtens have et BMI på 27-28 og stadig være i rigtig god form.

Det vigtigste er at se på din samlede sundhed:

  • Kan du bevæge dig frit?
  • Har du energi i hverdagen?
  • Er din muskelmasse stabil?
  • Har du det godt fysisk og mentalt?
  • Spiser du sundt og varieret?

Hvis du kan svare ja til disse, er der ingen grund til bekymring, selv hvis dit BMI er lidt højere end „normalområdet‟.

Hvad siger videnskaben om BMI og alder?

Studier viser, at et BMI på omkring 27 kan være forbundet med den længste levetid for ældre. Derimod kan et for lavt BMI være problematisk, da det ofte indikerer muskeltab og underernæring, hvilket øger risikoen for sygdom og skrøbelighed.

Det vigtigste er ikke at jagte et lavt BMI, men at bevare en stabil vægt, undgå store vægttab og sikre, at kroppen har den styrke og energi, den har brug for i hverdagen.

Seniortræning

Hvordan kan jeg vurdere min sundhed, hvis jeg ikke skal bruge BMI?

BMI er en grov rettesnor, men den bedste måde at vurdere sin sundhed på er gennem:

  • Måling af muskelmasse og fedtprocent – InBody-scanninger giver et langt mere præcist billede af din krop.
  • Styrke og mobilitet – Kan du gå op ad trapper uden besvær? Kan du let rejse dig fra en stol? Kan du åbne et syltetøjsglas og løfte dine indkøb ud af bilen?
  • Kondition – Har du energi i dagligdagen? Kan du gå en god tur uden at blive forpustet?

Hos Body for Life tilbyder vi InBody-kropsscanninger, der giver dig et bedre overblik over din sundhed, end BMI nogensinde kan. Vores InBody kropsscanninger kan bl.a. fortælle dig om forholdet mellem fedt og muskelmasse i din krop – og den kan følge din udvikling, efterhånden som du kommer i bedre form. Når du træner hos os, er du altid velkommen til at få en Inbody kropsscanning – helt frivilligt.

Træning er nøglen til en sund alderdom

I sidste ende er træning en af de vigtigste faktorer for en sund alderdom. Styrketræning og motion holder musklerne ved lige, forbedrer din balance og forebygger faldulykker. På vores seniorhold hos Body for Life skaber vi et trygt og inkluderende træningsmiljø, hvor du kan arbejde med din styrke, mobilitet og sundhed på en måde, der passer til dig.

Er du klar til at investere i din sundhed? Kom og vær med på vores seniorhold – vi hjælper dig godt i gang!

Læs mere om vores seniorhold og book din plads her 

Vi tilbyder altid, at du kan få en gratis og uforpligtende prøvetime inden tilmelding. Her kan du opleve vores træningsform og stemningen og se, om Body for Life er noget for dig. 

Book din prøvetime i dag og oplev, hvor meget en times træning kan gøre for dig. Send en mail til helene@bodyforlife.dk eller giv os et kald på tlf. 29918070, så finder vi et tidspunkt, der passer dig.